неділя, 13 вересня 2015 р.

Поради рибакам: невловимий товстолобик

Доброго дня друзі! Сьогодня ми познайомимося із цікавою рибкою - Товстолобиком.
Товстолобик є промисловою рибою, що представляє сімейство коропових. Ловля товстолоба — це азартне заняття, що доставляє рибалці неймовірне задоволення. А як ще повинен відчувати себе рибалка, якщо йому на свою снасть вдалося зловити 70-кілограмову рибину?
Товстолобик — риба дуже підозріла. Тому рибалка повинен себе замаскувати і забезпечити повну тишу. Якщо буде шумно, то товстолобик швидкої піде. 



При виявленні товстолобом сторонніх звуків, він почне стрибати немов акробат, приманка при цьому цікавити його не буде.
Для лову товстолоба кращим часом вважається пізня осінь. У цей час кожна особина вже встигла зробити на зиму хороші запаси. До того ж восени вони проціджують воду для збору залишків їжі. При цьому риба може проковтнути гачок, якщо ви поруч закине снасть.

Ловля товстолобів — це заняття, яке все більше захоплює рибальських туристів. Багато рибалок бажають вступити в нелегку сутичку з цим супротивником. Норовливий характер риби змушує суворо дотримуватися правил рибалки, інакше вона зійде з гачка. Якщо в промислових масштабах її воліють ловити сітками, то рибалки використовують іншу снасть.

Оснащення, призначене для лову товстолобиків, повинно бути дуже міцним. При вчиненні опору рибалці вони здійснюють найпотужніші кидки. Якщо ви недооцінюєте силу цієї риби, то це дуже даремно. За одну мить вона переломлює навіть саму міцну снасть.
Великі екземпляри настільки полохливі, що біля берега їх зустріти не можна. Для лову їх поплавковою вудкою потрібно вудлище довжиною до 8 або 9 метрів. Точність закидання повинна бути максимальною. Але ловити товстолобика рибалки воліють не на поплавкову вудку, він лише попадається на неї під час лову інших риб, наприклад — коропа.

Якщо ваше завдання — зловити товстолоба, не дивлячись на його розміри і масу, — то беріть з собою штекерну вудку з волосінню діаметром від 0,2 міліметрів. Якщо ви вирушили ловити трофейний екземпляр, то волосінь беріть товстішу. Незважаючи на лякливість товстолобика, він не швидко зрозуміє, що перед ним груба снасть, він її спочатку прийме за водні рослини. А вони для нього дуже звичні.

На товстолобову риболовлю візьміть з собою поплавок масою близько половини грама. Гачок вибирайте кований, великих розмірів. Віддайте перевагу гачкам з довгою цівкою номерів 8,9 або 10. В якості годівниці використовуйте пружину або плаваючу годівницю з поплавком.

Прикормка і наживки

Товстолобу рибу складно чимось приманити. Це пов’язано з тим, що основою її живлення служить фітопланктон, водяна трава, водорості і донний мул, включаючи дрібних ракоподібних. Особливо важко спокусити її у водоймах з рясними харчовими ресурсами. Влітку підгодовування для товстолоба обов’язкове, але його потрібно використовувати в розумних кількостях. У виборі приманки товстолобик дуже оригінальний.

Щоб ловити рибу, беріть з собою відразу кілька приманок. Справа в тому, що сьогодні вона може проігнорувати рослинне підгодовування, а завтра вона буде шукати тільки його. Але стабільним варіантом прикормки для товстолобика можна порахувати опаришів і мотиля. Як підгодовування можна використовувати траву, різні порошки та склади, придбані в риболовецьких магазинах.
Рибаки воліють ловити товстолобиків з використанням трав’яної прикормки, що складається з листя кропиви і конюшини. Але непогано риба реагує на появу у воді висівок, піску, сухого молока, борошна і ваніліну. Необхідно, щоб приманка створювала навколо себе каламутну хмару, тоді рибалка матиме успіх. Ідеальна прикормка піднімається з дна, утворюючи муть, при найменших коливаннях води.

В якості наживки можна брати капусту, огірок, консервований або варений горошок, м’яку частину білого гриба, ягоди, фрукти та овочі. Можна з дна дістати пагони водоростей. Насадку риба хватає не відразу. Наживка повинна повністю закривати гачок. Якщо товстолобик наткнеться на колюх, то він просто втече з місця рибалки.

Немає коментарів:

Дописати коментар