вівторок, 15 вересня 2015 р.

Короп - риба цінна!

   
   Короп - невибаглива велика, прісноводна риба, яка фактично є культурною формою річкового сазана. На відміну від свого дикого родича, коропи більш живучі, витривалі і більш плідні. У річкових коропів більш струнке подовжене тіло, у озерних та ставкових - коротке і товсте.
 Розводити коропа навчилися ще в стародавньому Китаї. Ця ставкова риба була улюбленими ласощами китайських імператорів. 


З Піднебесної короп поширився спочатку в азіатському регіоні, потім розширив свій ареал до країн Європи, оселившись навіть на Британських островах. В Америку короп був завезений в кінці 19 століття.      Улюбленими місцями проживання коропа є ділянки з нерівним, дном з корчами, що знаходяться поблизу мілководь, зарослих рослинністю. У раціоні дикого коропа присутні молоді стебла очерету, ікра риб і жаб, черви, комахи, дрібні раки і риба. Коропам притаманний канібалізм - дорослі особини пожирають власних малюків. 

Нерест коропа
     Терміни нересту коропа залежать від кліматичної зони: в теплих регіонах він починається на початку травня, в холодних - в кінці липня. Для нерестовищ коропи вибирають заливні луги, дрібні болота і навіть калюжі, де рівень води не прикриває саму рибу. Коропи нерестяться виключно в суворій послідовності: спочатку групи дрібних риб, потім середні особини, найбільші коропи нерестяться останніми. Процес ікрометання відбувається на ранкових зорях і припиняється до 11 години. Самці з шумом і плескотом тіснять від самок своїх суперників. Ікра, виметанна самкою, негайно поливається молочками, і коропи після нересту відразу покидають ці місця і поводяться пасивно протягом одного-двох тижнів.

 Види коропа
     За тисячі років штучного розведення коропа з'явилася величезна кількість його різновидів. Тільки декоративних його підвидів існує понад 80. Але основними видами коропа прийнято вважати наступні: Короп звичайний (лускатий) - перша окультурена різновид сазана, від якої були отримані в результаті мутацій або експериментів зі схрещування всі інші численні форми коропових. 
     Зовнішня різниця між сазаном і коропом цього виду - сама мінімальна: звичайний короп має світлішу луску, меншу за розміром голову, високу спину і більш розгалужений спинний плавець. Лускатий короп - рекордсмен за темпами зростання серед усіх коропових і самий життєздатний до різних умов проживання: він приживається і в мілководних ставках з застояною водою, і в проточних ріках, і в глибоких кар'єрах. Лускатий короп комфортно себе почуває як в холодних районах Сибіру, так і в теплих водоймах Європи та Азії. 
     Короп дзеркальний - різновид, що з'явилася в Німеччині в результаті мутацій звичайного коропа. «Шпігелькарпен» були широко відомі в Європі вже в 18 столітті. Дзеркальний короп відрізняється характерною будовою і розташуванням великих сріблястих лусочок, розташованих рядами уздовж спини і бічної лінії.      Дзеркальний короп набагато перебірливіший в їжі, ніж лускатий - він воліє харчуватися злаками та молюсками. Через недостатню кількість кров'яних тілець, цей різновид коропа потребує добре аерірованної води, тому дзеркальні коропи намагаються триматися на мілководдях і рідко опускаються на глибину. Хоча цей вид насилу розселяється в природних умовах, багато підприємців проводять зариблення коропом своїх ставків саме цим підвидом - при достатньому харчуванні зерновими кормами, дзеркальні коропи здатні швидко набирати рекордну вагу. 
     Голий або шкірястий короп має характерну особливість - тіло риби здається голим і беззахисним через відсутність луски. У деяких голих коропів можна виявити окремі лусочки біля хвоста, зябрової кришки і спинних плавників. 
     Кої - декоративний різновид коропа, виведений в Японії. Спочатку кої представляли тільки білий, чорний і червоний короп. Зараз в домашніх ставках і басейнах зустрічаються вряди найхимерніших забарвлень. У книзі рекордів Гіннеса найбільший у світі короп належить до різновиду кої. Ця молода сімнадцятирічна самочка має чорно-біле забарвлення і важить 41 кг.     Представники сімейства коропових є для селекціонерів улюбленими об'єктами для схрещувань, з метою отримання різновидів риб з потрібними для людини якостями. Наприклад, гібрид карася з коропом перевершує коропа в стійкості до явищ замору в неблагополучних водоймах, хоча такий гібрид по швидкості накопичення маси поступається коропу, але випереджає карася. «Карпокарасі» представляють великий інтерес для фермерського риборозведення та спортивного рибальства. 

Риболовля коропа
    Короп - риба обережна і сильна, тому ловля трофейних екземплярів завжди цікава і радує незабутніми враженнями. Ловлю коропа бувалі рибалки порівнюють з партизанською війною, перемагає в якій той, хто вміє думати, проявляє витримку і винахідливість. Існують певні секрети лову коропа, розкриття яких обіцяє результативну рибалку. Для успішного коропового лову важливо: враховувати сезонні особливості поведінки коропа. Важливо досконально знати характеристики водойми, вміти визначати місця під водою, де ймовірно тримаються і знаходять корм коропи, обчислювати знаходження риб'ячих стежок, враховувати перепади глибин, наявність ям, корчів, бровок.       Правильно підбирати найбільш спокусливі для риби насадки залежно від умов лову. Знати, як зробити прикормку для коропа, грамотно підбираючи для неї компоненти і пропорції. 
     Сезон активного лову коропа починається навесні, коли вода прогрівається до 15-18С, і голодна риба покидає місця своїх зимових стоянок, і триває до осінніх холодів. Зимова ловля цієї риби теж цілком можлива, хоча вона далеко не так результативна, як рибалка на коропа влітку. Найінтенсивніше клювання настає через 7-10 днів після нересту, коли риба втрачає властиву їй обережність і курсує по всій водоймі, хапаючи будь-яку насадку. Але навіть ловля коропа в травні, коли спостерігається пік активності риби, можуть наступати періоди погіршення і повної відсутності клювання. В основному така пасивна поведінка коропа пов'язана з перепадами погодних умов: зниження температури, тривалі дощі, сильний вітер, спека. Найкращий кльов коропа відбувається в похмурі дні, коли через помірний вітер на поверхні води утворюється брижі, а також під час нетривалого теплого дощу і після грози. Насадки для лову коропа
      Всеїдному і ненажерливому коропу рибалки пропонують найрізноманітніші насадки і наживки. У літні місяці в основному використовують рослинні насадки: варений або консервований горох, щільні кульки з перловки, хліб, шматки картоплі «в мундирі», але, на думку рибалок, найкраще йде короп на кукурудзу (консервовану або варену). Хорошу результативність також показує традиційна ловля коропа на макуху (приманку, виконану з пресованого жмиху).
     Весною і пізньою осінню короп віддає перевагу багатій протеїном їжі: опаришів, дощових або гнойових хробаків, м'ясо креветки. Живі бабки, а також їх личинки - найкраща наживка на коропа в квітні-травні та вересні-жовтні. Деякі рибалки насаджують на одну вудку комбінацію з личинок опариша із зернами кукурудзи. Зараз все більше рибалок переймають з карпфішінга (спортивної коропової риболовлі) ловлю коропа на бойли - міцні кульки різних кольорів із суміші борошна сої, яєць, кукурудзи, манки, ароматизаторів.      Професіонали карпфішінга застосовують тільки фірмові наживки, а любителі без особливих зусиль готують достатньо уловисті бойли для коропа своїми руками. Для лову коропа підходять бойли більше 1 см в діаметрі - великі кульки обходить стороною дрібна риба. При виборі кольору враховують стан дна і прозорість води.
     Приманка повинна залучати рибу, бути помітною, але невластиві водоймі кольори можуть відклякнути підозрілого коропа. 

Прикормка для лову коропа
      Ловля коропа і підгодовування - речі нероздільні. Одні рибалки вважають, що чим рясніше буде підгодовування, тим краще, адже ця риба відрізняється своєю ненаситністю і перегодувати її неможливо. Інші воліють годувати коропа точково і в обмежених дозах. У будь-якому випадку необхідно дотримуватися умови - насадка повинна бути неодмінно «смачніше» прикормки. Традиційними підгодовуваннями для коропа є суміші з борошна різних злакових культур з обов'язковим додаванням цільних зерен кукурудзи або гороху. Навесні і восени в загальну масу додають опариша, личинок комах, різаних дощових черв'яків. Якщо рибалка проходить в місцях штучного розведення риби, то для приважуваня слід використовувати гранули спеціального комбікорму. Способи лову коропа
     Ловлять коропа найрізноманітнішими методами і практично на будь-які снасті: починаючи від махового вудилища і закінчуючи сучасними пристосуваннями для карпфішінга. Розглянемо основні способи і найпопулярніші снасті. 
     Ловля коропа на поплавкову вудку. Даний спосіб підходить краще за інших для сильно замулених водойм, коли досить важкі годівниці донок буквально потопають у мулі, а також у спекотні літні дні, коли короп часто спливає, щоб ковтнути повітря. Підбір поплавковою снасті на коропа повинен відповідати передбачуваному розміру риби та місцевих умов лову. 
     Коропів до 2-х кг ловлять і на махову вудку, і на матч, і на штекер, застосовуючи волосінь з розривним зусиллям, відповідним розмірам риби. Для полювання на трофейного коропа більш надійною і зручною є матчева вудка (4-6 м) з безинерціонною котушкою (розмір 3500-4500), оснащеної фрикціоном з байтраннером. Обережний короп з великою підозрою ставиться до товстої волосінні. Тому волосінь на коропа повинна бути тонка, але дуже міцна. Цим вимогам відповідає якісний «монофіл» (0.2-0.3). Для кращого маскування застосовують пофарбовані волосіні.      Гачки на коропа повинні бути дуже гострими, володіти хорошим запасом міцності і стійкістю до розгинання. Розмір гачка повинен відповідати розміру насадки: вона повинна повністю приховувати гачок, тому великі розміри застосовуються рідко. Частіше за інших використовують округлені гачки № 6-10 з коротким жалом.Донна ловля коропа - відмінний спосіб лову коропа у водоймах з піщаним чистим дном і при лові з човна. Найчастіше застосовують монофільну волосінь, оснащену, як правило, кількома гачками і нерухомим вантажем. Донні снасті можна розділити на самоловні (макушатнік, самодур, супутник) і спортивні (фідер і донка). Вудилище для донного лову набагато гнучкіше і потужніше, ніж при поплавковій ловлі. Виготовляють їх з вуглепластика, металевих трубок, скловолокна, бамбука. 
     При риболовлі з берега зручніше використовувати дворучний спінінг. Волосяне оснащення на коропа вважається самим спортивним і сучасним. Її застосовують не тільки при лові на бойл, а й використовуючи інші насадки (кукурудзу, горох, тісто і т.д.). Волосяний монтаж для лову коропа завдає мінімальні травми рибі, що особливо важливо для спортивного лову.

Корисні властивості м'яса коропа
     Незважаючи на деяку кістлявість риби, короп цінується за дуже ніжне і смачне м'ясо. Регулярне вживання коропа благотворно позначається на діяльності всього організму, адже м'ясо коропа багате вітамінами і повним набором найважливіших мікроелементів. Низька калорійність коропа (112 ккал) і повна відсутність вуглеводів широко використовується дієтологами і лікарями.
     Дієтичні страви з коропа особливо корисні при цукровому діабеті, проблемах з травленням. М'ясо коропа має антиоксидантні властивості, тому воно повинно неодмінно з'являтися хоча б раз на тиждень на столі у осіб з ослабленим імунітетом і у літніх людей. 
     Як смачно приготувати коропа? У м'яса коропа дуже характерний присмак, який з часом зберігання може перетворитися на відштовхуючий, тому для приготування страв з нього найкраще купити живого коропа. Цю доступну і популярну рибу готують найрізноманітнішими способами: варять, запікають у духовці, тушкують з овочами, смажать, фарширують, заливають желе, маринують, в'ялять і т.д. Медики, правда, не рекомендують вживати коропа, втім, як і інших мешканців прісних водойм, які не пройшли достатньої термічної обробки, тому небезпечні паразити в коропа зустрічаються дуже часто. Дрібні коропи не потребують особливої попередньої обробці.     
  Великих коропів слід нарізати на невеликі шматки, натерти сіллю. Якщо потім їх відправити на півгодини в маринад, приготований з рослинної олії і лимонного соку, то готову страву здивує всіх ще більшим ароматом і соковитістю. Варений короп буде смачнішим, якщо час від часу підливати в киплячий бульйон потроху холодну воду. Існує просто незліченна кількість рецептів з коропа.       Надзвичайна плодючість риби підкреслена в самій назві риби - «короп» в перекладі з грецького означає «урожай», «плід». Велика самка здатна відкласти більше мільйона ікринок. Розвиток цієї риби також відбувається рекордними темпами - мальок коропа дуже швидко росте і встигає за один сезон (з весни до осені) набрати до 300-500 г ваги. У сприятливих умовах дворічні самці досягають статевої зрілості. Самочки коропа починають відкладати ікру в 3 роки. Карпи здатні жити до 25-30 років і важити більше 50 кг. Плодючість і невибагливість цієї риби широко використовується для штучного розведення коропа в ставку. Всеїдних і ненажерливих коропів часто порівнюють з коровами або свинями. Спосіб життя
     Молоді особини воліють триматися в зграї. Досягнувши з віком значних розмірів, великі коропи люблять усамітнення і лише з настанням холодів можуть об'єднуватися в групи в пошуках місця для зимівлі. Холодні пори коропи, подібно сомам, перечікують в глибоких ямах, впадаючи в напівсонний стан. Пережити холоди рибі допомагає шар густого слизу. Пробуджується короп в кінці березня, а в холодних регіонах лише в квітні.
Джерело - http://ukr.podsekaj.in.ua/Karp_ukr.html

Немає коментарів:

Дописати коментар